Поиск

Книги с поиском

От Матфея От Марка От Луки От Иоанна Деяния Псалтирь 40 книг с поиском



Святоотеческое наследие -
Библiотека твореній святыхъ отцевъ и учителей Церкви и церковныхъ писателей.

[ Главная ] [ Карта сайта ] [ Изслѣдованiя ] [ I-III вѣкъ ] [ IV вѣкъ ] [ V вѣкъ ] [ VI-X вѣкъ ] [ XI-XV вѣкъ ] [ Послѣ XV вѣка ] [ Acta martyrum ] [ E-Mail ]
[ Указатель ] [ Сборники ] [ А ] [ В ] [ Г ] [ Д ] [ Е ] [ З ] [ И ] [ І ] [ К ] [ Л ] [ М ] [ Н ] [ О ] [ П ] [ Р ] [ С ] [ Т ] [ Ф ] [ Х ] [ Ю ] [ Ѳ ] [ Ссылки ] [ Гостевая книга ] Сегодня - вторникъ, 6 марта 2007 г.

Сейчасъ на порталѣ посетителей - 2.

XI-XV ВѢКЪ

Свт. Кириллъ Ростовскiй († 1262 г.)
Слово о небесныхъ силахъ.

Отъ небытія въ бытіе благыи человѣколюбецъ Богъ сотворити міра сего (восхотѣ). первіе помысли небесныя силы. и помышленія дѣломъ исполнилъ есть. чиновъ всѣхъ десять устрои и коемуждо чину начальника и воеводу. и отъ нихъ овы постави на славословіе. иже поютъ сице. святъ святъ Господь Саваоѳъ.

едини же отъ нихъ стоятъ беспрестани предъ Богомъ. иніи же беспрестани служатъ Богу. а шествіе ихъ есть скорѣе молніи. суть же овіи отъ нихъ на соблюденіе посылаеми. иже хранители суть душамъ человѣческимъ. а друзіи на помощь посылаеми. а друзіи на казнь согрѣшающимъ. зрака же ангельска и красоты ихъ не возможно есть исповѣдати человѣчи усты. Бога же ангели не видятъ.

точію славу и ту по участію [1]. бѣ же старѣй ангеломъ нареченный сатанаилъ. воевода первый. и взавидѣвъ Божіей славѣ. помысли въ себѣ глаголя. поставлю престолъ мой надъ звѣздами. и буду подобенъ Вышнему. да мя славитъ чинъ сущій подо мною. Богъ же вѣдый. яко се помысли. преда Михáилу старѣйшинство.

ту абіе сверже сатану Господь за гордость помысла его. по немъ же спадоша. иже бѣ подъ нимъ десят(ый) чинъ. яко песокъ просунушася съ небеси. и проразишася въ преисподняя. друзіи же на земли осташа. друзіи же на воздусѣ повѣси архангельскій гласъ. архистратигъ бо Михáилъ. сый начальникъ и воевода небесныхъ силъ. иного чина сый старѣйшина.

видѣ отступника спадша съ чиномъ своимъ. звучнымъ гласомъ врѣпкимъ и страшнымъ рече. вонмемъ и гласомъ силы похвалимъ Господа. рекъ вонмемъ. яко сотворени есми на службу отъ Него. стояще предъ Богомъ. рекъ вонмемъ. съ трепетомъ служаще Богу. яко свѣтъ бысте. нынѣ же отъ свѣта обличистеся и бысте тма. рекъ вонмемъ. яко сіи загордѣвша и отпадоша и погибоша. мы же вонмечъ.

яко Божіи служители страшныя Его силы. отъ тогоже гласа абіе повѣшени быша демони на воздусѣ превыше. иже погрязоша въ преисподняя суть яко глуси. не свѣдятъ бо ничтоже яже въ мірѣ. а иже отъ нихъ падоша на земли. то тіи ходятъ по земли. дѣлающи злая своими прелестьми. висящіи же ничтоже (сами) могутъ пакости сотворити. (что попуститъ Богъ) то и творятъ.

самъ убо сатана старѣйшина чину естествомъ бѣ благъ. исперва не лукавъ бѣ. Богъ же преда ему землю на соблюденіе. и не могій терпѣти чести. емуже Творецъ вдастъ. и самовластною волею совратися отъ естества. и воздвижеся помысломъ на сотворшаго ѝ Бога. супротивитися ему мысля. и бысть первый отступникъ. отпаде отъ благости. и превлече съ собою свой чинъ. иже бѣ подъ нимъ. и погубиша власть силы.

и уже бо оттолѣ не бѣ имъ надежи власти. якоже въ Евангеліи пишетъ. яко ни надъ свиньями власти не имутъ аще не Божіимъ попущеніемъ на что. аще же Божіимъ попущеніемъ. то премѣняются мечты творяще. а емуже есть быти. того не вѣдятъ. указуютъ бо имъ ангели посылаеми отъ Бога искушати своихъ угодниковъ. да тѣмъ честнѣйши явятся.

бѣсове же прорицаютъ и къ чародѣемъ и къ волшебникомъ. то не все прямо бываетъ. понеже бо мнѣніемъ ркутъ предняя. иногда же прельщающе невѣрныя. влекуще во свою погибель. лестьми и кознми мутяще. и лжами смущаютъ умъ имъ. аще бо нѣчто улучатъ мнѣніемъ въ правду. то горши въ зло совратятъ ихъ. тѣмъ тому не подобаетъ вѣровати. но явѣ се убо есть.


Святоотеческое наследие -


Уникальный поиск `по-сути` по православной библиотеке